/ En resa /

Mitt i Europa...

Amsterdam är en fantastisk vacker stad på alla sätt och vis, fast staden har även ett mörker inom sig...
 
 
Det är staden man cyklar i för att ta sig fram, det finns fler cyklar än människor som bor där. 
 
 
Cyklar, tulpaner och gamla hus- det är Amsterdam! 
 
 
Det här är utanför vårt hotell, det var svårt att hitta en parkering för våra cyklar varje kväll, just på den här bilden är det få cyklar. 
 
Det lustiga är att alla låser fast sina cyklar med stora kättingar, varför förstod vi aldrig eftersom alla cyklar är så gott som skrot. Vi fick med kättingar till våra cyklar också så vi låste på samma sätt.
 
 
Kolla sadeln! 80% av alla cyklar var faktiskt i detta skick.
 
 
En barnsadel, haha! 
 
 
I Amsterdam är det cyklisterna som "äger" gatorna, ringklockorna från cyklarna hördes hela tiden och folk flyttade sig snabbt för cyklisten som kom i full fart. Själv köpte jag med en ringklocka till min cykel på hemmaplan.
 
 
Det stod cyklar parkerade flera hundra meter lite varstans i långa rader. 
 
 
I våra kvarter, där kvällen alltid började, det var jätte mysigt att sitta där och kolla på alla cyklar som kom i full fart förbi.
 
 
Här ett annat mysigt cafe´, jag gillar vintage, fnitter! 
 
 
Det är gott om cafeér i Amsterdam, men man får akta sig för om det står "coffeeshop" då säljs det hasch där inne, och där får man sitta och röka helt lagligt.
 
Mitt i Europa...med EU´s godkännande...
 
 
Så här såg skyltarna ut om man åker till Amsterdam för att vara lite "fri", märkligt nog så får gästerna inte röka vanliga cigaretter där inne. 
 
I dessa mörka kvarter så är även prostitution lagligt, de prostituerade betalar skatt i Holland som vilken anställd som helst.
 
När det gällde "glädjeflickorna" så var det strikt förbjudet att ta foton mot de fönster som de stod i, så vi gick in på "Museum of prostitution" för att få lite förståelse över denna livsstil.
 
 
Inne på museumet så stod det skyltdockor i underkläder.
 
 
Det rullade en film där inne där kunde man följa en flickas dag, på bilden kan ni se hur det ser ut när de står i fönstren. 
 
 
Så här såg det ut när de "jobbade", lamporna lyste och ingen stod i fönstren. 
 
 
En del kvinnor satt i fönstren på stolar men de flesta stod och smådansade. 
 
 
Utanför de röda fönstren satt människor på barer och drack som om ingenting händer i fönstren brevid.
 Snacka om normaliseringsprocessen...
 
Det jag aldrig kommer att förstå är: varför?
 
 Varför säljer sig så snygga tjejer sina kroppar till helt främmande gubbar och killar? De måste ju kunna känna pengar på ett annat sätt, eller? 
Eftersom jag jobbar med missbruk och är lite påläst då det gäller orsak och verkan så grubblade jag en hel del i detta ämne. Jag funderade över vilken smärta deras föräldrar skulle känna om de fick se sin dotter stå i ett fönster för att sälja sig som ett boskap.
 
Vägen in i prostitution ser givetvis olika ut för olika människor i olika samhällen. För en del är det en hallick som tvingar, för andra är det livsomständigheterna som tvingar d v s man måste försörja sin familj och sina barn och har inga andra alternativ än att sälja sin kropp.
 
Med en skadad självbild, tidigare kränkningar, gränsdragningsproblem, försök att återta kontrollen efter tidigare övergrepp, pengar osv så kanske man lätt kan hamna i ett "skyltfönster".
 
Myten om den "lyckliga horan" krossar jag härmed.
 
Just här i Red Light Distric så hyr tjejerna ett rött rum för 1500 kr för 10 timmar. I Amsterdam är prostitution lagligt och kvinnorna betalar skatt. Med detta argument kunde jag ändå inte bortse att det är trasiga själar som står i fönstren.
 
 
 Det var otroligt mycket folk i dessa kvarter, till det yttre så kan det ses som vackert med alla färgerna precis som alla flickorna var vackra till sitt yttre...
 
Vad man kanske inte tänker på när man är mitt i Red Light District är att det faktiskt är stadens äldsta och kanske vackraste plats med dess långa och trånga gator i 1300-tals arkitektur.
 
De Wallen är den stadsdel som är det största och mest välkända Red Light District i Amsterdam Här bedrivs en stor del av stadens sex- och droghandel. Redan på 1600- och 1700-talen när Holland var en stor sjöfartsnation kom sjömännen till stadsdelen för att förlusta sig.
 
 
 
 
Här frågade jag om lov att få plåta hennes skor, hon stod utanför ett strippclub, hon sa ja...och böjde upp foten lite snyggt för mig.
 
 
Så här såg det ut när killarna stod och tittade på tjejerna, det var fönster längst hela den här gränden. Det var säkert ett hundratal fönster just här i Red Ligth District. 
 
 
"Old Sailor"
Ett passande namn på en bar bland kanalerna då det var sjömän som kom hit förr i tiden.
 
 
Det som även gjorde ont i mitt hjärta var alla unga människoir som var där och kanske för första gången rökte på. Jag såg även andra unga människor som var väldigt nedgångna i sitt missbruk, en del satt ensamma och rökte.
 
När jag stod och plåtade vi en kanal så stannade en kille på cykel och drog upp en bräda ur ryggsäcken, satte sig ner på den bakom mig och meckade en joint. Han cyklade sedan vidare på cykeln  med jointen i mungipan.
 
 
Alla var nog inte där för drogernas skull utan kanske av nyfikenhet som oss, jag ville se detta i verkligheten kände jag. Vart vi än cyklade i Amsterdam så kände vi haschdoft, dag som kväll, så nog var det många som var där för att knarka. 
 
 
Nu till allt det vackra som finns i Amsterdam.
 
 
Husen är så himla vackra, som konstverk längst kanalerna.
 
 
Jag hade naturligtvis med mitt stativ och körde långa exponeringar för att få det sammhetslena vattnet.
 
 
Kanalerna är ganska smutsiga därav den gröna färgen av vattnet.
 
 
Det var inte sol varje dag, en dag så kom en riktig störtskur, jag var som en dränkt katt när vi kom tillbaka till hotellet, inte bra för för min förkylning...
 
 
Vi satt mitt emot dessa unga och åt vår lunch längst kanalen, jag passade på att skjuta ett skott. Gillar den för att alla tittar åt olika håll, och gör olika saker.
För mig symboliserar det den förvirringen som de unga har inom sig. 
 
 
Många hus är flera hundra år gamla där trapporna är mer som stegar och där de boende får hissa in möblerna via rep och talja i balk på vinden och in genom fönstret.
 
 
 Det är svårt att inte gilla Amsterdam, det är en otroligt charmig stad.
 
 
Det är rätt intressant att i princip hela staden är under vattennivån redan, och när havsnivån stiger mer och mer så spås staden ligga under vatten i en nära framtid. 
 
 Under de senaste 900 åren har invånarna i det här området byggt skyddsvallar för att skydda sig mot vattnet i floderna som rinner genom landet och vattnet i havet. Som ett resultat av detta skyddas nu Nederländerna mot vatten från hav och floder av tusentals kilometer långa skyddsvallar – en imponerande bedrift!
@madeleine.forsgren / My heaven is all around me / NikonD810
#1 / / Tommy:

Snyggt

Svar: Tack Tommy! Ha en bra helg!
Madeleine Forsgren

#2 / / Lasse Hall:

Fina kort Madde !
I Amsterdam var jag 1966 när jag jobbade på färjan Tor Anglia.
Då passade jag på att tattooera mig . 20 gulden kostade det då. Det var inte långt från tågstation. Vi gick över kanalen och sedan till vänster. Nere i en källar våning låg tattoo.
Medans jag väntade på att kompisarna gaddade sig var jag på en bar rakt över gatan . Där var det kvinnor från Småland som jobbade där. De försökte att ha mig kvar men kompisarna drog mig med sig . Tur var nog det. hahaha

#3 / / Anonym:

att de fanns så många smala hus berodde på skatten ju bredare hus ju mer skatt fick dom betala förr